Dazen bestrijden

Vlieg (daas) op bladDazen, in de volksmond waarschijnlijk beter bekend als ‘steekvliegen’, kunnen niet alleen jouw nachtrust flink verstoren, maar ook je vee behoorlijk lastig vallen. Ongemerkt landen ze op jouw huid of die van je paard of koe en bijten ze daarin, zodat ze hun inwendige eitjes met proteïnen uit het bloed kunnen voeren. Omdat ze vliegensvlug zijn en bovendien bijzonder sluw, lijk je soms machteloos tegenover ze te staan. Toch kun je dazen goed bestrijden, zowel om jezelf of je vee te beschermen.

Je vee beschermen tegen steekvliegen

Om dazen tegen te gaan, die je weidedieren tot last zijn, kun je een specifieke hinderlaag opzetten. Deze zogenoemde dazenval bestaat uit een zwarte, los hangende bol met daarbovenop een net, dat de vorm heeft van een omgekeerde trechter. Door de zwarte kleur (en de warmte die het object daardoor opvangt) en het feit dat de bol vaak een beetje beweegt, verwarren de steekvliegen de bol met een levend wezen en zullen ze erop af gaan. Vervolgens ontdekken dat ze fout zaten, vliegen ze omhoog en zitten ze vast in de trechter, die geen uitweg kent. Met dit hulpmiddel kun je grote hoeveelheden steekvliegen vangen, daarmee is hij uitermate geschikt om dazen te bestrijden op veegrond.

Barricades opwerpen ten behoeve van jezelf

De dazenval werkt binnenshuis een stuk minder goed en daarom zal je voor je eigen bescherming een andere manier moeten vinden. Natuurlijk kun je proberen om de dazen in je omgeving te bestrijden door ze een voor een te vangen, maar er zijn minder tijdrovende en moeilijke manieren. De ouderwetse doch altijd functionele klamboe boven je bed is een van de mogelijkheden om beschutting te zoeken, maar er zijn ook goedwerkende sprays en smeersels die steekvliegen ervan kunnen weerhouden om je te bijten en achter te laten met jeukende bulten.

Vind de beste vakman

Gebruik het formulier en kom direct in contact met lokale ongediertebestrijders.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Bespaar op de kosten

Vergelijk offertes van verdelgers