Houtworm

De naam houtworm is een verzamelnaam voor larveninsecten die in hout leven. Wanneer mensen het over houtwormen hebben, gaat het vaak over de houtwormkever. Deze zijn rond de 1 รก 2 millimeter groot. Ze komen voornamelijk voor in bomen, maar ze kunnen ook tevoorschijn komen uit andere houtenconstructies zoals: meubels en vloeren die in je huis staan. Ze vreten zich vaak in de zachtste delen van het hout en dat kan zorgen voor flinke schade aan de houten inboedel.

Hoe ziet de schade eruit?

Wanneer je plotseling ronde gaatjes ziet verschijnen in hout dat je bezit, zou het heel goed kunnen dat er houtwormen aanwezig zijn. Van buiten zie je als eerst de kleine gaatjes, maar dat zegt nog niet veel over de binnenkant van het hout. Het zou kunnen dat de houtwormen in de binnenkant al hun slag hebben geslagen en dat er daar grotere gaten aanwezig zijn. Om de meubels en ander hout in goede staat te bewaren, moet er snel gehandeld worden. Dat kan op verschillende manieren.

Het bestrijden van houtwormen

Houtwormen bestrijden kan op verschillende manieren. Allereerst denk je misschien om met chemische producten de houtwormen te bestrijden, maar dat hoeft niet per se. Je zou het ook eerst op een andere manier proberen. Met bijvoorbeeld reukvrije lampenolie kan je ook houtwormen bestrijden. Dit smeersel breng je aan op het aangetaste hout. Een groot voordeel van op deze manier houtwormen bestrijden is dat het geen nare geuren afgeeft en het bijna niet schadelijk is voor het milieu. Maar het dood alleen de levende houtwormen en niet de gelegde eitjes van deze insecten.

Daarom gebruiken veel mensen uiteindelijk toch de chemische bestrijdingsmiddelen, dit dood zowel de houtwormen als de eitjes hiervan. Dat komt omdat het chemische laagje voor een langere tijd werkzaam blijft op het hout. Het gebruik van chemische middelen is niet geheel zonder risico: het mag niet in aanraking komen met je huid, kan zorgen voor ademhalingsproblemen en bij herhaalde blootstelling aan het gif zou je huid zelfs kunnen barsten.

Houtwormen bestrijden

Als je een huis hebt dan zal er altijd hout in verwerkt zijn. Het is een duurzaam bouwmateriaal, mits het goed beschermd wordt. Het is een nadeel van hout dat het bijvoorbeeld door hout aangetast kan worden. Insecten zoals de boktor, de knagende kevers, heipaalkevers, spinhoutkevers of houtwormkevers kunnen voor volop schade zorgen. De houtworm en de boktor zal volop schade kunnen aanrichten als deze niet op tijd ontdekt wordt. Het is dus belangrijk om hun en ook om de houtwormen te bestrijden. Op die manier is het mogelijk om de houten delen in uw huis sterk en goed te houden.

Gaat u verhuizen of renoveren?

Als u een huis gaat betreden of wanneer u een huis gaat verbouwen is het slim om ervoor te kiezen om de woning eens goed na te kijken. Bekijk de mogelijkheden om een inspectie uit te laten voeren om zo de houtwormen op te sporen. Als je ze niet vindt is dat natuurlijk perfect. Het is echter een uitgelezen moment om te kijken of je ze hebt en om zo volop narigheid, kosten en ellende te voorkomen.

Een gratis inspectie?

Er zijn ongediertebestrijders welke een gratis inspectie aanbieden om de houtworm of de boktor te vinden. Als je last hebt van deze insecten is het natuurlijk zaak om direct actie te ondernemen. Kies ervoor om de strijd aan te gaan met deze boosdoeners en laat het bedrijf ze verjagen.

Wat kost het bestrijden van houtwormen?

Het is beter om te kijken wat de houtworm je allemaal kan kosten. Kijk naar de mogelijkheden om juist de uitgaven voor deze kosten te voorkomen. Het is goed om wel meerdere offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Het is namelijk ook niet nodig om de hoofdprijs te betalen als je houtwormen bestrijden wilt.

Hoeveel betaal je voor ongediertebestrijding?

Wat zijn de exacte kosten voor ongediertebestrijding? Gebruik het formulier en kom direct in contact met lokale ongediertebestrijders. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk offertes van verdelgers