Kraaien bestrijden

Boeren, en dan met name akkerbouwers, kunnen erg veel last hebben van kraaien en dergelijke vogels. Wanneer de aardappelen, maisstengels of andere gewassen op de landerijen in bloei staan en bijna klaar zijn om geoogst te worden, zijn het meer dan eens kraaien die roet in het eten gooien. Ze storten zich in grote zwerm neer op het land en pikken alle teelt kapot, zodat deze waardeloos wordt. Het is dan ook logisch dat agrariërs hier maatregelen tegen willen nemen. Hoe ga je kraaien tegen? Twee mogelijke manieren zijn:

1. Ouderwetse middelen

De meest traditionele manier om kraaien te weren van je land (of uit je tuin) is natuurlijk de aloude, zelfgemaakte vogelverschrikker geschapen naar het voorbeeld van de mens. Een handmatig geconstrueerde vogelverschrikker heeft niet een voorgeschreven uiterlijk, je kan zelf bepalen hoe je hem (of haar) vormgeeft. Je zou bijvoorbeeld heel simpel een soort houten kruis in de grond kunnen slaan met een shirtje aan en een hoedje op; vaak heeft zoiets al effect. Een andere welbekende methode om vogels schrik aan te jagen, is het ophangen van een dode soortgenoot. Andere kraaien zullen niet gauw op jouw stuk grond landen als ze zien dat daar een andere kraai dood aan een touwtje hangt.

2. Nieuwe weringswijzen

De zojuist beschreven manieren om kraaien te weren zijn er ook in een modernere variant. Zo kun je tegenwoordig een vogelverschrikker ook simpelweg kopen. Deze zijn vaak (deels) beweeglijk en realistischer, waardoor ze ook nog een stuk effectiever zijn. Ook bestaat er een aanbod van replica dode kraaien, die net zo afschrikwekkend zijn, maar vaak wat sterker zijn en dus beter bestand tegen de weersomstandigheden. Hierdoor zijn ze langer bruikbaar. Daarnaast bestaan er nog netten waarmee je kraaien gemakkelijk kunt vangen. Ook hierbij kan gebruik worden gemaakt van een namaakkraai, deze keer echter een ‘levende’. Deze plastic vogel lokt de echte dieren, die vervolgens gemakkelijk gevangen genomen kunnen worden.

Vind de beste vakman

Gebruik het formulier en kom direct in contact met lokale ongediertebestrijders.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Bespaar op de kosten

Vergelijk offertes van verdelgers