Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ratten bestrijden: hoe pak ik het aan?

Ratten kunnen veel schade aanrichten in en rond je woning. Ze knagen aan alles, planten zich razendsnel voort, proberen je eten te vinden, gebruiken je afval voor nesten en dragen via hun uitwerpselen en urine ziektekiemen over aan jou en je familie. Heb je het vermoeden dat je ratten in huis hebt? Dan onderneem je best snel actie. Ontdek hoe een professionele verdelger je kan helpen!

Ga snel naar:
Welke kostenbepalers?
Belangrijke aandachtspunten
Hoe rattenbestrijder kiezen?
Ontvang meerdere offertes

 

 

Hoeveel kost het om ratten te bestrijden?

Een ongediertebestrijder komt eerst bij je langs om je probleem te analyseren en stelt dan een aanpak op maat voor. Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van € 90 à 200 euro (incl. btw), afhankelijk van de ernst van de plaag. Ga je zelf aan de slag? Dan kan je natuurlijk ook rattenvergif, rattenvallen, … kopen in de winkel.

Op zoek naar een ervaren rattenbestrijder in je buurt? Die vind je eenvoudig, vrijblijvend en snel via onze gratis offerteservice.

 

Welke prijsbepalende factoren?

De exacte prijs voor rattenbestrijding is voornamelijk afhankelijk van een aantal specifieke factoren. Deze hebben te maken met jouw situatie thuis:

  • Aantal ratten: een ongediertebestrijder maakt makkelijk een inschatting van het aantal ratten. Voor het bestrijden van een plaag zijn meer middelen nodig en zal een bestrijder langer bezig zijn. Als gevolg betaal je ook meer. Ook een herhalingsbehandeling is niet uitgesloten bij een groter rattenprobleem.
  • Zelf doen of uitbesteden: natuurlijk kan je eerst zelf proberen om het probleem op te lossen. Heb jij een rat gezien? Dan is het daar echter vaak al te laat voor. Je zal misschien tijdelijk van je ratten verlost zijn, maar regelmatig komen ze later weer terug. Het is in de meeste gevallen goedkoper als je direct een ongediertebestrijder belt.
  • Een preventieplan: een bestrijder kan ook een preventieplan maken. Hiervoor betaal je extra, maar het kan je helpen om de kans op ratten in de toekomst aanzienlijk te verminderen. Dit plan stelt de bestrijder samen op maat van jouw situatie.

 

Aandachtspunten om ratten te bestrijden

In de winkel vind je vaak een boel bestrijdingsmiddelen tegen ratten. Je kan ook de hulp inschakelen van een rattenbestrijder. Welke methode je ook kiest: lees eerst de volgende aandachtspunten goed door voor je van start gaat met de bestrijding van ratten:

 

  • Voorkomen is beter dan genezen: als je 1 rat in je woongedeelte ziet, is het vaak al te laat. Woon je dicht bij restaurants, in een stedelijke omgeving, op het platteland of een andere omgeving waar ratten veel voorkomen? Dan kan je zelf ook een aantal maatregelen nemen waarmee je de ratten in ieder geval niet uitnodigt. Sluit al je eten goed af in blikken, zorg dat er geen vuilnis rondslingert, doe een inspectie van je woning en kijk of er plekken zijn waar de ratten makkelijk naar binnen kunnen en ruim alle mogelijke nestmaterialen direct op.
  • Kies voor een professional: voor een paar tientjes kan je vallen en gif kopen en een verdelger kost je snel € 100 of meer. Maar de methoden die jij tot je beschikking hebt, zijn minder effectief dan die van een ongediertebestrijder. Ook heeft deze de kennis en ervaring waardoor hij doelgericht werkt en de juiste methode bepaalt. Het is op lange termijn vaak goedkoper om een ongediertebestrijder in te schakelen in plaats van aan te modderen met middeltjes uit de winkel.
  • Neem snel actie: ratten planten zich erg snel voort. Op een jaar kan 1 vrouwjesrat gemakkelijk 100 nakomelingen op de wereld zetten. Doet ze dit in jouw woning? Dan kan je wel nagaan wat de gevolgen zijn. Daarnaast zijn deze kleine ratjes binnen een paar maanden geslachtsrijp en zullen zij zich ook weer voortplanten. Op die manier kom je natuurlijk nooit van je probleem af. Ga dus niet achteruit zitten en hopen dat de ratten snel ergens anders naartoe gaan. Het is bijna altijd beter om direct te bellen met een ongediertebestrijder.
  • Let op de diervriendelijkheid: ga je zelf je ratten bestrijden? Dan zal dit dieronvriendelijker zijn dan wanneer je een rattenbestrijder inschakelt. De middelen die deze gebruikt zijn veel doeltreffender en zullen de beestjes sneller uit hun lijden verlossen. Het vergif werkt sneller, de vallen zijn sterker en de methoden veel doelgerichter. Het bestrijdingsbedrijf pakt het probleem bij de oorzaak aan terwijl jij alleen de gevolgen opruimt.

 

Woelrat

 

Hoe kies ik een rattenbestrijder?

Vermoed je dat je ratten hebt? Dan schakel je het best direct een goede rattenbestrijder in. Deze kan met zijn werkervaring, kennis, bestrijdingsmiddelen en expertise het probleem veel effectiever en doelgerichter aanpakken dan jij. Een rattenbestrijder kies je echter niet zomaar. Hier vind je enkele tips waarmee je het beste bestrijdingsbedrijf kiest voor jouw specifieke situatie:

 

  1. Kijk naar de prijs

    De offertes moeten je een volledig plaatje geven van de kosten voor de bestrijding. Het is altijd goed om te kijken naar de prijs, maar het is beter om na te gaan wat de inbegrepen werken zijn. Zit de inventarisatie er al bij, worden er voorrijkosten gerekend, krijg je een gratis tweede behandeling als het probleem niet is opgelost of kan de bestrijder je helpen bij het voorkomen van ratten in de toekomst? Dit zijn vragen waarvan de antwoorden de ene ongediertebestrijder voor jou misschien interessanter maken dan de ander.

  2. Let op de kwaliteit

    Je wil uiteraard direct van je ratten af en daarom wil je zeker weten dat de rattenbestrijder kwalitatief werk levert. Je kan dit altijd controleren door te kijken naar klantenrecensies. Een doorslaggevender bewijs zijn keurmerken en certificeringen. Let bv. op het keurmerk van het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen), het EVM (Examen- en Certificeringsinstituut Plaagdierpreventie) en het CPMV (Certificeringsinstituut Plaagdierbeheersing, Milieu en Volksgezondheid). Als laatste zijn er ook erkende ongediertebestrijders die zich hebben aangesloten bij een branchevereniging.

  3. Hou rekening met de nazorg

    Het kan voor jou ook belangrijk zijn dat de rattenbestrijder de juiste nazorg aanbiedt. Komen ze op een later tijdstip nogmaals langs om te controleren of het probleem niet is teruggekomen? Kan je bij de bestrijder een preventieplan laten maken? Is er garantie op de afgeleverde werkzaamheden?

Op zoek naar een rattenbestrijder in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor ongediertebestrijding ontvangen?

Kies voor een specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen