Rioolonderzoek

Schade aan je riool kan vele problemen met zich meebrengen. Er kunnen zich bijvoorbeeld verstopping voordoen of er kan door lekkage sprake zijn van stankoverlast. Naar de oorzaken van de problemen blijft het echter vaak gissen en daarmee zijn ook oplossingen vaak moeilijk te vinden. Een rioolonderzoek door een gespecialiseerd bedrijf (zoals een erkend loodgietersbedrijf) kan in zulke gevallen vaak uitkomst bieden. Twee bekende soorten onderzoeken die door de vakman uitgevoerd kunnen worden zijn:

1. Cameraonderzoek

Voordat de daadwerkelijke inspectie van de riolering begint – die overigens op vele manieren kan gebeuren – moet het riool eerst volledig gereinigd worden. Dit is vooral belangrijk voor de eerste onderzoeksmethode die we hier bespreken: de camera-inspectie. Hierbij wordt met een camera op zoek gegaan naar de plek waar de verstoppingen exact plaatsvinden en waardoor ze veroorzaakt worden. Het grote voordeel van dit onderzoek is dat er niet gelijk gegraven hoeft te worden; de camera laat immers alles zien wat het gewone oog ook kan zien. Dit kan een hoop tijd en moeite schelen. Daarnaast geeft een cameraonderzoek een duidelijk beeld van het rioleringsnetwerk, tot zestig meter ver, wat erg handig kan zien indien de tekeningen niet meer bestaan.

2. Rookonderzoek

Een andere vorm van rioolonderzoek is het rookonderzoek. Ook deze methode kent het voordeel van weinig tijd en moeite; hier hoeft er namelijk voor de daadwerkelijke reparatie geen graaf– of breekwerk aan te pas te komen. Wat het rookonderzoek voornamelijk onderscheidt van de camera-inspectie is dat het vooral handig is als er kleine scheurtjes of geringe schade aan de leidingen zijn. Deze zijn met het blote oog of met de camera vaak niet te zien, maar worden bij een rooktest, waarbij er rook door de leidingen gepompt wordt, gelijk onthuld. Op de plek waar de scheurtjes of schade zich bevindt zullen namelijk kleine rookwolkjes naar buiten komen. Hierdoor weet je gelijk waar je moet zijn om het probleem aan te pakken.

Vind de beste vakman

Gebruik het formulier en kom direct in contact met lokale ongediertebestrijders.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Bespaar op de kosten

Vergelijk offertes van verdelgers