Houtaantasters
Wat zijn houtaantasters?
Over het algemeen worden houtaantasters de gedeelde noemer houtwormen toegewezen. Houtwormen leggen hun eitjes in breuken of zwakke delen van het hout. De larven die uit deze eitjes komen, voeden zich met het hout en graven zich diep in. Zo kan na verloop van tijd een stelsel van tunnels in het hout ontstaan, waardoor het hout uiteraard erg zwak wordt. In ernstige gevallen kunnen hele daken instorten. Constructies die last hebben van houtwormen zijn dan ook erg gevaarlijk. Wanneer je houtwormen signaleert in je huishouden kun je daarom het best directe hulp inschakelen. Daarnaast zijn er de zogenaamde huiszwammen. Dit is een verzamelnaam voor diverse soorten schimmels die zich in en op hout kunnen nestelen. Hoewel houtwormen doorgaans voorkomen in droog hout, is de kans op zwammen het grootst bij nat hout, bijvoorbeeld in een kruipruimte. Zwammen kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid en tasten daarnaast het hout ernstig aan, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Bestrijding en preventie
Het bestrijden van houtaantasters is een zeer intensieve klus. Omdat houtwormen zich zo diep kunnen ingraven, is het lastig om een hele plaag in een keer uit te roeien. Daarom wordt er doorgaans voor gekozen om een bepaalde fase van het leven van een houtkever aan te pakken. Hoewel dit een langdurig proces is, wordt op deze manier de totale plaag aangepakt. Houtkevers hebben een lange levenscyclus, maar door te concentreren op een fase wordt de plaag zo snel mogelijk onder controle gebracht. De werkelijke bestrijding is vaak het aanbrengen van krachtige bestrijdingsmiddelen, die in de scheuren en groeven van het hout worden gespoten. Bij dit proces wordt het huishouden zo min mogelijk belast, zodat je zonder zorgen kunt doorgaan met het dagelijkse leven. Voor de bestrijding van zwammen is het over het algemeen noodzakelijk om diverse houten onderdelen te laten vervangen. Zwammen zijn niet altijd met het blote oog te zien, waardoor het belangrijk is om het zekere voor het onzekere te nemen. Na de verwijdering van het geïnfecteerde hout worden zwam dodende middelen gebruikt om een gehele ruimte te ontsmetten. Hierna worden de oude delen vervangen door nieuwe en is de ruimte weer geheel zwam vrij. Na de bestrijding kan de aanwezige vakman je voorzien van het nodige advies om in de toekomst houtaanstaster voor te zijn.
Wat zijn de kosten?
Omdat er verschillende soorten ongedierte zijn die hout aantasten, kunnen de kosten per bestrijding verschillen. Doorgaans betaal je voor de bestrijding van houtwormen €50 tot €80 euro per keer. Hierbij moet je er echter wel rekening mee houden dat een enkele sessie niet voldoende kan zijn. Het verwijderen van huiszwammen loopt vaak tot in de honderden euro’s. Dit komt ook doordat een groot deel van het aangetaste hout moet worden vervangen.