Ziekteverspreiders
Het is een van de nachtmerries van ieder huishouden; ongedierte in je woning. Niet alleen kan dit leiden tot schade aan je huis (denk aan muizen die kabels door knagen of houtwormen die hout aantasten), maar ook kunnen sommige soorten ongedierte ziektes met zich meedragen. Ongedierte in huis is dus gevaarlijk en kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Hier lees je alles over veel voorkomende ziekteverspreiders en hoe je hier het beste mee omgaat!
Ga snel naar:
Welke soorten ongedierte?
Wering en bestrijding
Vergelijk snel & vrijblijvend offertes
Last van ongedierte? Schakel een expert in!
Ondanks het feit dat het normaal is dat in ieder huishouden insecten of kleine beestjes aanwezig zijn, is het geen fijn idee dat je hiermee het risico loopt op ziekteverspreiding. En dit probleem kan al snel ontstaan, vooral bij bepaalde soorten knaagdieren en huiszwammen.
Wacht dus niet te lang als je denkt dat je ongedierte in huis hebt en schakel de hulp in van een vakman met specialistische kennis. Die zorgt snel voor een gepaste oplossing! Vergelijk verdelgers in je buurt via onze gratis offerteservice.
Welke soorten ongedierte?
Niet iedere soort ongedierte draagt ziektes met zich mee. Hoewel in sommige delen van de wereld insecten ziektes met zich meedragen (bv. de beruchte malariamug), is hier in Nederland minder sprake van. Toch zijn er bepaalde soorten ongedierte waar je voor moet uitkijken. Wil je dus het risico op ziekteverspreiding beperken? Dan is het raadzaam om maatregelen te treffen tegen deze soorten ongedierte:
- Knaagdieren: de aanwezigheid van een populatie knaagdieren is bv. op te merken aan kapot geknaagde kabels, uitwerpselen, stank, … Knaagdieren kunnen ook de ziekte van Weil overdragen aan mensen. Iedereen die hierdoor wordt getroffen moet direct contact opnemen met een arts.
- Huiszwammen: wanneer je huiszwammen of dergelijke schimmels in huis hebt, kan dit irriterend werken op de longen en kun je last krijgen van hoofdpijn. Huiszwammen zijn vaak wel moeilijker te detecteren dan andere soorten ongedierte. Ze laten bijvoorbeeld geen uitwerpselen achter.
- Kakkerlakken: hoewel de meeste insecten relatief onschadelijk zijn, is het sterk aan te raden goed te letten op de aanwezigheid van kakkerlakken. De uitwerpselen van deze vieze beestjes kunnen leiden tot allergische reacties. Daarnaast kunnen ze ook diverse bacteriën overbrengen.
Om het risico op ziekteverspreiding te verkleinen is het daarom verstandig om informatie en advies in te winnen bij een vakman die je kan helpen bij het voorkomen of bestrijden van ongedierte. Zo is je probleem binnen een mum van tijd opgelost! Vergelijk vrijblijvend verdelgers in je buurt.
Wering en bestrijding
Bij last van ongedierte kun je de hulp inschakelen van een vakman. Deze maakt een indicatie van het probleem en zal op basis daarvan een plan uitstippelen om de plaag te verdrijven en de kans op ongedierte te verkleinen. Maar wat kan je alvast zelf doen? Hieronder leggen we het uit!
1. Zorg voor een goed hygiëne
Je kunt zelf maatregelen nemen om ongedierte te weren, door bijvoorbeeld speciale vallen voor insecten te plaatsen, maar ook door regelmatig je huis schoon te maken en goed te letten op hygiëne. De meeste plagen ontstaan namelijk door gebrek aan hygiëne of achterstallig onderhoud. Het scheelt bijvoorbeeld al veel als je al het afval dat je maakt meteen weggooit en niet lang binnen bewaard. Met name kakkerlakken houden van vochtige en warme plekken zoals een open afvalzak.
2. Vraag op tijd hulp aan een expert
In het geval je erachter komt dat je last hebt van ongedierte, zorg er dan ten eerste voor dat je zoveel mogelijk afval wegbrengt. Als de populatie van ongedierte groter wordt of maar niet weg gaat, spreken we van een plaag. In dit geval is de kans op ziekteverspreiding een stuk groter. Ongedierte heeft zich dan waarschijnlijk op bepaalde plekken in je huis genesteld.
Wacht daarom niet te lang met het vragen van advies en hulp van de ongediertebestrijding. Deze zorgen ervoor dat je huis op professionele wijze helemaal ongedierte vrij wordt. Zo kun je weer met een gerust hart naar bed, zonder je zorgen te hoeven maken over eventuele schade en ziekteverspreiding.