Monsteronderzoek

Soms vind je in je huis een bepaald dier, bijvoorbeeld een voor jou onbekend insect, maar weet je niet of deze schade toe kan brengen of dat het beestje ongevaarlijk is. In zo een geval is het raadzaam om gelijk een monsteronderzoek aan te vragen, want hoe sneller je erbij bent, hoe eerder je een mogelijk probleem op kan lossen (of een latere plaag kan voorkomen). Vaak is zo een onderzoek, waarover hieronder meer, vrijblijvend aan te vragen, bijvoorbeeld het KAD (Kennis –en Adviescentrum), een instituut dat gespecialiseerd is in plaagdieren en de bestrijding ervan.

Belang van het achterhalen van het soort ongedierte

Het belang van het achterhalen van de identiteit van het gevonden dier zit hem niet uitsluitend in de bevestiging of het wel of niet om een schadelijk plaagdier gaat, maar voornamelijk ook om de vraag welk soort, mocht het inderdaad om ongedierte gaan. Deze identificatie wordt ook wel ‘determinatie’ genoemd. De reden dat je moet weten met welke groep plaagdieren je te maken hebt, is het feit dat elk soort ongedierte weer om een andere aanpak vraagt. Je vangt een steekvlieg niet met een muizenval en je weert een rat niet met een klamboe.

Wat gebeurt er bij zo een onderzoek?

Zoals gezegd, kun je voor een monsteronderzoek vrijblijvend terecht bij het KAD, maar er zijn ook particuliere instanties die monsters afnemen en verdere hulp bieden. Wat ze doen is bij iedereen hetzelfde: ze vragen je of je het dier ofwel een stukje daarvan (bijvoorbeeld een haar) mee te nemen naar een afspraak met hen of deze (in bijvoorbeeld een schoon luciferdoosje) op te sturen, waarna ze via een testje in het laboratorium of puur op de kenmerken vaststellen om welk dier het gaat. Vanuit hun ervaring en vaak brede vakinhoudelijke kennis bieden ze je vervolgens advies over de te nemen stappen. Het voordeel van het KAD hierbij is dat deze volkomen onafhankelijk is en je dus waarschijnlijk het meest eerlijke advies kan geven.

Vind de beste vakman

Achterhaal de exacte kosten voor ongediertebestrijding door gebruik te maken van onze vergelijkservice. Gebruik het formulier en kom direct in contact met lokale ongediertebestrijders.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Bespaar op de kosten

Vergelijk offertes van verdelgers