Muizen bestrijden: hoe pak ik het aan?
Muizen in huis zijn erg vervelend. Ze planten zich snel voort en knagen aan je etenswaren, kabels en meubilair. Bovendien kunnen hun uitwerpselen voor ziektes zorgen. Je kan proberen om zelf de muizen te bestrijden, maar een verdelger inschakelen is doeltreffender. Lees hier meer over de methodes, prijzen, …
Ga snel naar:
Belangrijke kostenbepalers
Muizen in huis voorkomen
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes
Hoeveel kost het bestrijden van muizen?
Ga je zelf aan de slag? Dan vind je in de winkel bestrijdingsmiddelen die schommelen tussen een paar euro’s (muizenvallen) en 20 à 25 euro (bv. ultrasone machine). Lossen deze methodes je muizenprobleem niet op? Dan schakel je beter een professionele verdelger in. Voor zo’n erkend bedrijf betaal je gemiddeld 80 à 100 euro (incl. btw).
Op zoek naar een muizenverdelger in je buurt? Vul dan zeker ons gratis offerteformulier in. Daarna nemen meerdere experts contact met je op. Start je aanvraag hier!
Belangrijke kostenbepalers voor muizenbestrijding
Hierboven gaat het slechts om gemiddelde richtprijzen. De kosten om muizen te bestrijden variëren vooral naargelang de volgende factoren:
- Omvang van het probleem: komen de muizen altijd terug? Dan gaat het om een grote plaag met meerdere nesten. In dat geval zullen meerdere behandelingen nodig zijn, met uiteraard een hogere kostprijs tot gevolg.
- Locatie van de nesten: is er sprake van nesten of gebruiken de muizen je huis enkel als schuilplaats? En hoe bereikbaar zijn die eventuele nesten? De antwoorden op deze vragen beïnvloeden ook de eindprijs van de bestrijding.
- Bestrijdingsmethode: een verdelger kan de muizen vangen, vergiftigen, biologisch bestrijden, … De beste methode hangt af van de omvang van het probleem en je eigen voorkeuren. En van je budget uiteraard, want de prijzen verschillen van methode tot methode.
- Preventiemaatregelen: je wil natuurlijk niet dat de muizen terugkeren. Daarom kan je samen met de ongediertebestrijder een preventieplan opstellen en een paar wijzigingen aan je woning laten aanbrengen. Zulke maatregelen kunnen ook de eindprijs beïnvloeden.
Hoe kan ik muizen in huis voorkomen?
Beter voorkomen dan genezen. Dat geldt ook voor muizen in huis. Hoe kan je ervoor zorgen dat muizen jouw woning liever overslaan? Enkele tips op een rij:
- Voedselbewaring: muizen komen af op voedsel. Ligt dit rondom je woning, staat je vuilnisbak open buiten of bewaar je je voedsel los in je keukenkastje? Dan zullen muizen dit zien als een gemakkelijke maaltijd. Zorg er dus voor dat je je voedsel altijd netjes opbergt, bv. in blikken en een goed afsluitbare vuilnisbak. Vergeet hierbij ook de etensbak van je huisdier niet.
- Nestmateriaal: een andere reden waarom muizen aangetrokken zijn tot woningen is omdat hier vaak voldoende materiaal te vinden is om een nest mee te bouwen. Karton, een sok of zelfs babyluiers zijn voor een muis ideaal. Ruim dus al je afval goed op en niet alleen de etensresten.
- Gaten dichten: muizen kunnen je woning binnenkomen door gaten, ramen, roosters of kieren in je muur. Het is geen slecht idee om eens rondom je woning te lopen en deze te inspecteren op mogelijke ingangen voor muizen. Vind je deze? Dicht ze dan en niet met materiaal dat voor de muis bruikbaar is.
- Schoonmaken: het is altijd een goed idee om je woning goed schoon te maken als je bang bent voor muizen. Komen ze bij je binnen? Dan vinden ze niets interessants en gaan ze snel weer verder. Is er geen eten en nestmateriaal te vinden? Dan slaat de muis je woning eerder over.
- Een kat: als laatste maatregel kan je natuurlijk ook altijd een kat nemen. Deze vangen de muizen graag voor je, maar een kat schrikt ook muizen af. Bovendien heb je er ook een gezellig vriendje bij.
Veel gestelde vragen over muizenbestrijding
Muizen vind je veel in stedelijke gebieden en hier kunnen ze echt een overlast zijn. Eten en nestmateriaal liggen er voor het rapen en voor muizen is dit echt een walhalla. Daarnaast planten deze beestjes zich zo snel voort dat 1 muis in 1 jaar wel 100 nakomelingen op de wereld kan zetten. Heb je nog vragen over muizenbestrijding? Dan vind je hieronder misschien wel het antwoord dat je zoekt!
-
Kan ik zelf muizen bestrijden?Je kan in de winkel muizengif kopen en dit strooien, lokdozen aanschaffen, ultrasone machines kopen en muizenvallen vinden. Is jouw probleem echter al te ver gevorderd? Dan zal je hier weinig aan hebben. Deze maatregelen zijn eerder preventief. Als je 1 muis hebt gezien, is er een grote kans dat er nog 10 schuilgaan in je woning. Je kan dus proberen de muizen zelf te bestrijden, maar nog beter is contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder! -
Moet ik de muizen doden?Het is natuurlijk nooit leuk om een dier te doden. Denk er echter aan dat muizen ziektes met zich meedragen, die ze verspreiden door middel van hun uitwerpselen en urine. Ze knagen aan kabels en textiel, bouwen nesten in muren, brengen vuil en eten mee naar binnen en planten zich dus heel snel voort. Zouden de bestrijders de muizen niet doden? Dan zou de muizenpopulatie veel te groot worden. -
Hoe gaat een ongediertebestrijder te werk?Nadat je de ongediertebestrijder hebt gebeld komt die bij je langs om het probleem te analyseren. In overleg met jou stelt hij een bestrijdingsplan en een offerte op. Ga je hiermee akkoord? Dan komt de specialist bij je langs om de maatregelen uit te voeren. Dit kan op verschillende manieren en de beste methode hangt o.a. af van het aantal muizen, het type muis, de locatie van de nesten en van de ernst van de situatie.
Een professionele muizenbestrijder in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig via onze offerteservice!