Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Muizen bestrijden

Als je muizen hebt in huis dan is dit erg vervelend. Niet alleen zijn die diertjes brutaal, ze kunnen zichzelf ook snel voortplanten en knagen aan je etenswaren, kabels en meubilair. Daarnaast kunnen de uitwerpselen ziektekiemen verspreiden waar je gezondheidsproblemen aan kunt overhouden. Tijd dus om hier iets aan te doen. Je kunt zelf proberen je muizen te bestrijden, maar vaak is de meest effectieve manier, en op de lange termijn ook de goedkoopste manier, om een ongediertebestrijder in te schakelen. Heb jij last van muizen? Lees dan hier verder over de kosten en de mogelijkheden die je hebt om ze te bestrijden.

bosmuis

De kosten en de factoren die deze beïnvloeden

De prijs voor het bestrijden van muizen is per situatie vaak verschillend. Ga je dit zelf doen, dan kun je in de winkel voor een prijs die tussen de €1 en €20 ligt wat bestrijdingsmiddelen kopen. Laat je dit uitvoeren, dan zal je uiteraard meer kwijt zijn. De prijs is dan afhankelijk van bijvoorbeeld de omvang van het probleem, de locatie van de nesten, de methode die wordt gebruikt en de preventiemaatregelen die vervolgens worden geplaatst. Beneden vind je deze kosten in een handig overzicht, inclusief btw.

Uitgave muizen bestrijden Prijs
Professioneel muizen bestrijden €80 – €100
Professioneel muizenplaag bestrijden €150 – €175
Ultrasone machine Vanaf €25 per stuk
Muizenval €1 per stuk
Lokdoos €4,50 per stuk
Muizengif €5 per 100 gram
 • De omvang van het probleem: heb je zelf geprobeerd je muizenprobleem op te lossen, maar blijven ze terugkomen, dan heb je waarschijnlijk een groot probleem. Muizen zijn bij een paar maanden oud al geslachtsrijp en kunnen in een jaar 100 nakomelingen produceren. Grote kans dus dat jij een of meerdere nesten hebt. De ongediertebestrijder zal voor dat soort situaties zeker €150 vragen om het op te lossen. Is het probleem ernstig, dan zullen ze terug moeten komen om de behandeling te herhalen. Dit is ook de reden dat het vaak beter is om direct de ongediertebestrijding te bellen en niet af te wachten of je eigen methoden aanslaan.
 • De locatie van de nesten: is er sprake van muizennesten of gebruiken de muizen je woning alleen als schuilplaats? En als er nesten zijn, zijn deze voor de bestrijdingsdienst dan gemakkelijk te bereiken? De antwoorden op deze vragen hebben allen direct invloed op de eindprijs. Hoe arbeidsintensiever de klus, hoe langer de specialist werk heeft en hoe meer je betaalt.
 • De methode: er zijn verscheidene methodes die de ongediertebestrijder zal gebruiken. Deze zijn vaak veel diervriendelijker dan de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die je koopt in de winkel. De muizen kunnen worden gevangen, vergiftigd of biologisch worden bestreden, bijvoorbeeld. De methode hangt af van de muissoort, van het probleem en van je eigen voorkeur. De muizenbestrijder zal dit uitgebreid met je bespreken.
 • De preventiemaatregelen: zijn de muizen eenmaal weg, dan wil je natuurlijk ook dat ze wegblijven. De bestrijder zal de mogelijkheden met je bespreken. Zo kunnen ze je advies geven, kun je samen met de bestrijder een preventieplan opstellen of kun je een aantal aanpassingen (laten) maken aan je woning waardoor de muizen niet terug zullen komen.

muis op zolder

Enkele voorbeelden

De kosten die je betaalt voor je muizenbestrijding zijn dus eigenlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en de omvang van het probleem. De beste manier om deze exact te weten te komen is door diverse muizenbestrijders te benaderen en te vragen om een offerte. Vaak kunnen ze deze niet geven zonder een kijkje te nemen bij je thuis. Dit is ook logisch, want ze moeten zich een beeld kunnen vormen van het probleem dat moet worden behandeld. Om je een indicatie te geven van wat deze prijzen zouden kunnen zijn, kun je onderstaande tabel raadplegen.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Zelf muizen bestrijden Enkele muizen laten bestrijden Muizenplaag laten bestrijden
5 muizenvallen: €5 Eén behandeling: €90 Eén behandeling: €150
1/2 kilo gif: €25 Preventie naderhand: €50 Nabehandeling: €100
Ultrasone machine: €30   Preventie naderhand: €75
Totaalprijs: €60 Totaalprijs: €140 Totaalprijs: €325
Slaagkans: klein Slaagkans: groot Slaagkans: zeer groot

Hoe kun je muizen in huis voorkomen?

Misschien de meest effectieve manier van muizenbestrijding is door ze te voorkomen. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je muizen krijgt. Vooral in steden waar mensen dicht op elkaar leven is dit het geval. Er hoeft maar één buurtgenoot de vuilnisbak niet regelmatig te legen of één restaurant op de hoek te zijn en muizen worden automatisch aangetrokken. Er zijn enkele maatregelen die je kunt treffen om er zorg voor te dragen dat de muizen jouw woning liever overslaan.

 • Voedselbewaring: muizen komen af op voedsel. Ligt dit rondom je woning, staat je vuilnisbak open buiten of bewaar je je voedsel los in je keukenkastje, dan zullen muizen dit zien als een gemakkelijke maaltijd. Zorg er dus voor dat je je voedsel altijd netjes opbergt, bijvoorbeeld in blikken en een goed afsluitbare vuilnisbak en dat er ook buiten geen voedsel te vinden is. Vergeet hierbij ook de etensbak van je huisdier niet.
 • Nestmateriaal: een andere reden waarom muizen worden aangetrokken tot woningen is omdat hier vaak voldoende materiaal te vinden is om een nest van te bouwen. Karton, een sok of zelfs babyluiers zijn voor een muis ideaal. Ruim dus al je afval goed op en niet alleen de etensresten.
 • Gaten dichten: muizen kunnen je woning binnenkomen door gaten, ramen, roosters of kieren in je muur. Het is geen slecht idee om eens rondom je woning te lopen en deze te inspecteren op mogelijke ingangen voor muizen. Vind je deze, dicht ze dan en niet met materiaal dat voor de muis bruikbaar is.
 • Schoonmaken: het is altijd een goed idee om je woning goed schoon te maken en houden als je bang bent voor muizen. Komen deze dan bij je dan zullen ze niets interessants kunnen vinden en gaan ze snel weer verder. Probeer je dan voor te stellen dat je een muis bent en behandel alle plekjes waar jij misschien niet gemakkelijk bij kunt komen, maar de muis wel. Is er geen eten en geen nestmateriaal te vinden, dan slaat de muis je woning eerder over.
 • Een kat: als laatste maatregel kun je natuurlijk ook altijd een kat nemen. Deze vangen de muizen graag voor je, maar een kat schrikt ook muizen af. Is dit iets waar je sowieso al aan dacht, dan heb je er ook nog een gezellig vriendje bij.

muizen vangen

Veel gestelde vragen over muizenbestrijding

Muizen vind je veel in stedelijke gebieden en hier kunnen ze echt een overlast zijn. Eten en nestmateriaal liggen er voor het oprapen en voor muizen is dit echt een walhalla. Daarnaast planten deze beestjes zich zo snel voort dat één muis in één jaar wel 100 nakomelingen op de wereld kan zetten. Als jij muizen aantreft in je woning doe je hier dus het beste zo snel mogelijk wat aan. Zoek je informatie? Raadpleeg dan de onderstaande veel gestelde vragen en antwoorden.

> Kan ik mijn muizen zelf bestrijden?

Je kunt in de winkel muizengif kopen en dit strooien, lokdozen aanschaffen, ultrasone machines kopen en muizenvallen vinden. Als jouw probleem echter al te ver gevorderd is, dan zal je hier weinig aan hebben. Deze maatregelen zijn uit een preventief oogpunt prima, maar als je één muis hebt gezien dan is er een grote kans dat er nog 10 schuilgaan in je woning. Je kunt dus proberen de muizen zelf te bestrijden, maar lukt dit niet aarzel dan niet en neem direct contact op met een ongediertebestrijder.

> Moeten de muizen worden gedood?

Het is natuurlijk nooit leuk om de oorzaak te zijn van de dood van een diertje. Echter, als ongediertebestrijders deze in leven zouden houden bijvoorbeeld door ze af te schrikken, dan zullen ze ergens anders problemen geven. Muizen dragen ziektes met zich mee die ze verspreiden door middel van hun uitwerpselen en urine. Ze knagen aan kabels en textiel, bouwen nesten in muren, brengen vuil en eten mee naar binnen en planten zich dus heel snel voort. Zouden de bestrijders de muizen niet doden, dan zou de muizenpopulatie veel te groot worden.

> Hoe gaat een ongediertebestrijder te werk?

Nadat je de ongediertebestrijder hebt gebeld, zal deze bij je langskomen om het probleem te analyseren. Naar aanleiding daarvan wordt in overleg met jou een bestrijdingsplan samengesteld en een offerte gemaakt. Ga je hiermee akkoord, dan komt de specialist bij je langs om de maatregelen te plaatsen. Dit kan op verschillende manieren, en de methode hangt onder andere af van de hoeveelheid muizen die er zijn, van het type muis waarom het gaat, van de locatie van de muizen en van de ernst van de situatie. De muizen kunnen worden gevangen, er kunnen vallen en gif worden geplaatst en de muizen kunnen ook biologisch worden bestrijd. Daarna zal de ongediertebestrijder een nieuwe afspraak maken om te kijken of deze maatregelen effect hebben gehad. Eventueel worden ze dan nogmaals herhaald. Zijn jullie tevreden dat het probleem is opgelost, dan kan er een preventieplan worden opgesteld. Daarna is de ongediertebestrijder klaar.

> Hoeveel kost muizenbestrijding?

Ga je zelf aan de slag, dan kun je voor een paar tientjes al een aantal vallen en gif aanschaffen en plaatsen. Voor een ultrasone machine waarmee muizen worden afgeschrikt betaal je vaak iets meer. Wil je gebruik maken van een ongediertebestrijder, dan zal deze gemiddeld €90 vragen voor het behandelen van een klein muizenprobleem. Is er sprake van een muizenplaag, dan zal dit al snel oplopen naar €150 – €175 per behandeling.

 

Offertes voor ongediertebestrijding ontvangen?

Kies voor een vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen