Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ratten bestrijden

Bruine rat Ratten kunnen enorme schade aanrichten in en rondom je woning. Ze knagen aan alles, planten zich razendsnel voort, proberen je eten te vinden, gebruiken je afval voor nesten en dragen via hun uitwerpselen en urine ziektekiemen over aan jou en je familie. Heb je het vermoeden dat je ratten in huis hebt, dan kun je hier het beste snel actie op ondernemen. Het bestrijden van ratten kun je zelf doen, maar het is vaak beter om de ongediertebestrijding te bellen.

De kosten

Het is erg moeilijk om van een vermoeden dat je ratten hebt te bepalen hoe duur het zal zijn om deze te bestrijden. Een ongediertebestrijder zal ook zeker bij je langskomen om het probleem eerst te analyseren en de beste bestrijdingsmethode vast te stellen. Besluit je de bestrijding zelf te doen, dan kun je in de winkel voor een paar tientjes een aantal bestrijdingsmiddelen kopen. Uit het onderstaande overzicht kun je aflezen met welke financiële gevolgen je te maken kunt krijgen als je ratten gaat of laat bestrijden.

Uitgave ratten bestrijden Prijs inclusief btw
Professioneel ratten bestrijden €90 – €110
Professioneel rattenplaag bestrijden €150 – €200
Ultrasone machine Vanaf €25 per stuk
Rattenval €2,50 per stuk
Lokdoos €4,50 per stuk
Rattengif €5 per 100 gram

Prijsbepalende factoren

De exacte prijs die je zal moeten betalen voor rattenbestrijding is voornamelijk afhankelijk van een aantal specifieke factoren. Deze hebben te maken met jouw situatie thuis.

 • Het aantal ratten: een ongediertebestrijder kan vrij gemakkelijk een inschatting maken van het aantal ratten die bestreden moeten worden. Hieruit kan hij aflezen of er sprake is van een klein probleem of een hardnekkige plaag. Voor het bestrijden van een plaag zijn meer middelen nodig en zal een bestrijder langer bezig zijn. Als gevolg betaal je dan dus ook meer. Ook kan het zijn dat de behandeling dan nogmaals moet worden herhaald, waardoor de kosten soms stijgen. Bij sommige rattenbestrijders zit een tweede bestrijdingspoging al inbegrepen in de prijs.
 • Zelf doen of uitbesteden: natuurlijk kun je ook altijd eerst zelf proberen het probleem op te lossen. Heb jij een rat gezien, dan is het daar echter vaak al te laat voor. Je zal misschien tijdelijk van je ratten verlost worden, maar regelmatig komen ze dan later toch weer terug. Je zal dan weer naar de winkel moeten om geld uit te geven aan vallen en bestrijdingsmiddelen. Het is in de meeste gevallen goedkoper als je direct een ongediertebestrijder belt.
 • Een preventieplan: ook is het mogelijk om de bestrijder te vragen een preventieplan op te stellen. Hiervoor betaal je extra, maar het kan je wel helpen de kans op ratten in de toekomst aanzienlijk te verminderen. Dit plan zal de rattenbestrijder samenstellen volledig op jouw situatie. Ook zal deze rond je woning lopen en kijken waar de ratten het makkelijkste naar binnen kunnen en deze professioneel dichten.

rat in kelder

De prijsopbouw

Een rattenbestrijder betaalt relatief weinig voor de bestrijdingsmiddelen, maar de werkzaamheden nemen vaak een aantal uren in beslag. Daarom bestaat het grootste gedeelte van de prijs die je betaalt uit arbeidsloon en dit is 70%. De overige 30% zijn voor de bestrijdingsmiddelen en de voorrijkosten, mochten deze worden gerekend. Door de klus zelf te doen bespaar je dus 70% van de kosten voor een bestrijder. Aangezien dit vaak een lage kans van slagen heeft, is het misschien beter om verschillende ongediertebestrijders uit jouw omgeving met elkaar te vergelijken om geld te besparen. Dit doe je door meerdere offertes op te vragen en soms kun je hier wel 20% goedkoper mee uit zijn.

Enkele voorbeeldprijzen

Je eigen specifieke situatie is dus voornamelijk bepalend voor de prijs van je rattenbestrijding. Wacht je langer dan zal het bijna altijd duurder worden, dus ga niet achterover zitten in de hoop dat het probleem zichzelf automatisch oplost. Om jou een idee te geven van de kosten vind je beneden 3 situatieschetsen en de bijbehorende prijskaartjes. Vergelijk deze met je eigen situatie en je hebt een beter idee van waarmee je te maken zal krijgen. Exacte prijzen vraag je vervolgens op bij de ongediertebestrijder zelf.

De goedkoopste optie Gemiddelde prijzen De duurste optie
Zelf ratten bestrijden Enkele ratten laten bestrijden Rattenplaag laten bestrijden
5 rattenvallen: €12,50 Eén behandeling: €100 Eén behandeling: €200
1/2 kilo gif: €25 Preventie naderhand: €50 Nabehandeling: €100
Ultrasone machine: €30 Preventie naderhand: €100
Totaalprijs: €67,50 Totaalprijs: €150 Totaalprijs: €400
Slaagkans: klein Slaagkans: groot Slaagkans: zeer groot

Aandachtspunten ratten bestrijden

Ratten kunnen grote overlast bezorgen. Ze knagen overal aan, zoeken naar eten, laten uitwerpselen achter, planten zich heel snel voort en verspreiden ziektekiemen. Om deze redenen is het beter om zo snel mogelijk wat aan je rattenprobleem te doen. In de winkel vind je vaak een boel bestrijdingsmiddelen die je kunt aanschaffen en plaatsen. Je kunt ook de hulp inschakelen van een rattenbestrijder. Welke methode je ook kiest, lees eerst de volgende aandachtspunten goed door voordat je hieraan begint.

 1. Voorkomen is beter dan genezen
  Wanneer je één rat in je woongedeelte ziet is het vaak al te laat en kun je ervan uitgaan dat er zich nog tientallen meer diertjes in en om je huis bevinden. Woon je dicht bij restaurants, in een stedelijke omgeving, op het platteland of een andere omgeving waar ratten veel voorkomen, dan kun je zelf ook een aantal maatregelen nemen waarmee je de ratten in ieder geval niet uitnodigt. Sluit al je eten goed af in blikken, zorg dat er geen vuilnis rondslingert, doe een inspectie van je woning en kijk of er plekken zijn waar de ratten gemakkelijk naar binnen kunnen en ruim alle mogelijke nestmaterialen altijd direct op. Ook is het verstandig je woning goed schoon te houden, zodat de ratten geen enkele reden hebben om deze te betreden.
 2. Zelf doen is goedkoper?
  In principe is het antwoord op bovenstaande vraag natuurlijk ja. Voor een paar tientjes kun je al vallen en gif kopen en een ongediertebestrijder kost je gemakkelijk €100. Maar de methoden die jij tot je beschikking hebt zijn minder effectief dan die van een ongediertebestrijder. Ook heeft deze de kennis en ervaring waardoor hij doelgericht kan werken en de juiste methode kan bepalen. Als jij zelf ratten gaat bestrijden dan kan je hier een tijdje van zijn verlost, maar de kans is groot dat deze toch weer terugkomen. Het is op de lange termijn dus vaak zelfs goedkoper om een ongediertebestrijder in te schakelen dan dat je blijft rommelen met middeltjes uit de winkel.
 3. Neem snel actie
  Ratten planten zich erg snel voort. Binnen een jaar kan één vrouwjesrat gemakkelijk 100 nakomelingen op de wereld zetten. Doet ze dit in jouw woning, dan kun je wel nagaan wat de gevolgen zijn. Daarnaast zijn deze kleine ratjes binnen een paar maanden geslachtsrijp en zullen zij zich ook weer voortplanten. Op die manier kom je natuurlijk nooit van je probleem af. Ga dus niet achteruit zitten en hopen dat de ratten snel ergens anders naartoe gaan. Het is bijna altijd beter om direct te bellen met een ongediertebestrijder.
 4. Diervriendelijkheid
  Ga je zelf je ratten bestrijden, dan zal dit dieronvriendelijker zijn dan wanneer je een rattenbestrijder inschakelt. De middelen die deze gebruikt zijn veel effectiever en zullen de beestjes sneller van hun lijden verlossen. Het vergif werkt sneller, de vallen zijn sterker en de methoden veel doelgerichter. Het bestrijdingsbedrijf zal het probleem bij de oorzaak aanpakken terwijl jij alleen de gevolgen opruimt. Ook zal de bestrijder gif hebben dat niet aantrekkelijk is voor andere huisdieren, zoals katten bijvoorbeeld.

Woelrat

Hoe kies je een rattenbestrijder?

Ratten bestrijden is een specialistische klus. Omdat een rat als ongedierte geclassificeerd wordt is het ook belangrijk dat je deze als zodanig behandelt. Als jij vermoed dat je ratten hebt, dan schakel je het beste direct een goede rattenbestrijder in. Deze kan met zijn werkervaring, kennis, bestrijdingsmiddelen en expertise het probleem veel effectiever en doelgerichter aanpakken dan jij. Een rattenbestrijder kies je echter niet zomaar. Hier vind je enkele tips waarmee je het beste bestrijdingsbedrijf kunt uitkiezen voor jouw specifieke situatie.

 1. Vergelijk offertes: tenzij je echt haast hebt is het altijd goed om de markt een beetje te verkennen. Dit doe je door ongediertebestrijders uit jouw omgeving te benaderen voor een offerte. Door niet te ver weg te zoeken kun je de voorrijkosten zo laag mogelijk houden of volledig vermijden. Deze bestrijders zullen als het goed is eerst je probleem willen analyseren voordat ze je kunnen vertellen hoeveel de werkzaamheden zullen kosten. Ze zullen daarom bij je thuis komen en op basis van wat ze daar aantreffen een bestrijdingsmethode en prijs bepalen. Deze ontvang je in de vorm van een offerte. Heb je een aantal offertes ontvangen, dan is het tijd om deze te gaan vergelijken op een aantal criteria. Deze bepaal je zelf, maar je kunt ook de volgende punten gebruiken.
 2. De prijs: de offertes moeten je een volledig plaatje geven van de kosten voor de bestrijding en hoe deze tot stand zijn gekomen. Het is altijd goed om te kijken naar de prijs, maar het is beter om daarbij ook te betrekken wat hiervoor wordt aangeboden. Zit de inventarisatie er al bij, worden er voorrijkosten gerekend, krijg je een gratis tweede behandeling als het probleem niet is opgelost of kan de bestrijder je helpen bij het voorkomen van ratten in de toekomst? Dit zijn allemaal vragen waarvan de antwoorden de ene ongediertebestrijder voor jou misschien interessanter maken dan de ander. Soms betekent dat dus dat het beste aanbod niet het goedkoopste aanbod is, maar het meest complete pakket.
 3. De kwaliteit: je wilt uiteraard direct van je ratten af en daarvoor wil je zeker weten dat de rattenbestrijder kwalitatief werk levert. Je kunt dit altijd controleren door te kijken naar klantenrecensies van mensen die je voor zijn geweest. Een wat doorslaggevender bewijs kun je halen uit keurmerken en certificering. Let bijvoorbeeld op het keurmerk van het KAD (Kennis- en Adviescentrum Dierplagen), het EVM (Examen- en Certificeringsinstituut Plaagdierpreventie) en het CPMV (Certificeringsinstituut Plaagdierbeheersing, Milieu en Volksgezondheid). Certificeringen zijn belangrijk om te controleren of de rattenbestrijder met een bepaalde soort chemicaliën mag werken. Als laatste zijn er ook erkende ongediertebestrijders die zich hebben aangesloten bij een branchevereniging.
 4. De nazorg: het kan voor jou ook belangrijk zijn dat de rattenbestrijder de juiste nazorg aanbiedt. Komen ze op een later tijdstip nogmaals langs om te controleren of het probleem niet is teruggekomen? Kun je bij de bestrijder een preventieplan laten maken waarin voor jouw specifieke situatie wordt bepaald wat je het beste kunt doen om de ratten weg te houden? Wordt er garantie gegeven over de afgeleverde werkzaamheden? Dit zijn allemaal vragen waarvan de antwoorden voor jou het verschil kunnen maken tussen de ene en de andere ongediertebestrijder.

 

Offertes voor ongediertebestrijding ontvangen?

Kies voor een specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmensen