Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Bijen bestrijden

Laten we meteen met de deur in huis vallen: bijen bestrijden is in Nederland niet toegestaan. Bijen zijn namelijk een beschermde diersoort. Je mag ze dus enkel maar preventief weren of professioneel laten verwijderen door een imker. We vertellen er meer over in dit artikel.

Ga snel naar:
OPTIE 1: bijen weren
OPTIE 2: bijen verplaatsen
Wat zeker niet doen?
Offertes aanvragen

 

Welke overlast veroorzaken bijen?

Laten we duidelijk zijn: onze natuur en wij hebben bijen nodig. Door hun beschermde statuut mogen we bijen niet bestrijden. Soms zorgen bijenkolonies echter overlast zorgen. Vooral in de zomer worden bijen als ‘vervelend’ gezien. Hebben ze het gevoel bedreigd te worden? Dan gaan ze prikken, wat uiteraard nefast is voor mensen met een allergie. Het kan gebeuren dat bijen in grote zwermen op 1 specifieke plek samenhokken, zoals je spouwmuur of schouw. Meestal is hun bezoek van korte duur. Blijven ze toch langer ter plaatse? Schakel dan zeker een imker in.

LET OP: soms verwarren we bijen met wespen doordat ze sterk op elkaar lijken. Het verschil tussen beiden merk je vooral aan het vlieggedrag. Waar bijen vaker rondom het nest cirkelen, vliegen wespen heel doelgericht heen en terug. Heb je te maken met een wespennest? Vertrouw dan zeker op de expertise van een expert! Ontmoet hier een expert actief in je regio.

 

OPTIE 1: bijen weren

Heb je bv. een fijne barbecue gepland en wil je bijen zoveel mogelijk weren? Probeer dan eens de onderstaande tips:

  • Ruim voedingsresten, drinken of verpakkingen meteen op. Zo voorkom je dat bijen hierdoor aangetrokken worden.
  • Zet een schaaltje met bloemen, zoetigheid of ander lekkers voor de bijen neer ergens anders in de tuin.
  • Sluit ramen en deuren goed af met aangepaste horren en schermen. Daardoor heb je er binnenshuis ook niet last van.
  • Bijen houden niet van uien, koffie, kruidnagel of azijn. Je kan op tafel altijd een schaaltje met azijn plaatsen om ze weg te houden.

 

OPTIE 2: bijen verplaatsen

De aanwezigheid van een zwerm bijen in huis is misschien onwenselijk, maar kan weinig kwaad. Voel je je er toch niet prettig bij en wil je graag de bijen laten verplaatsen? Schakel dan zeker een professionele imker in. Die bepaalt hoe hij de kolonie het best kan verplaatsen om de bijen veilig een nieuw onderkomen te geven.

Wat zeker niet doen?

We zeggen het nogmaals: blijf uit de buurt van het bijennest of de -zwerm en laat ze hun gang gaan. Een zwerm bijen trekt na enkele dagen vanzelf weg. Wat mag je zeker niet doen?

  • Vermijd het verdrijven met rook, water of andere hulpmiddelen. De werkbijen kunnen hierdoor in paniek raken en agressief reageren.
  • Maak de toegang tot het nest niet dicht! De bijen moeten dan een andere uitweg zoeken en als het bijennest zich in de muur van jouw huis bevindt, zullen ze sneller bij jou binnendringen.

BELANGRIJK: wil je voorkomen dat de bijen een nieuw nest maken in je tuin? Schakel dan een ervaren imker in. Ben je echter niet zeker of je met een bijen- of wespennest te maken hebt? Neem dan eerst contact op met een professionele bestrijdingsdienst. Die adviseren je verder. Vul het onderstaande offerteformulier in voor meer informatie:

 

Offertes voor ongediertebestrijding ontvangen?

Kies voor een specialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmensen