Kakkerlakken

Kakkerlakken zijn vieze dieren. Ze dragen heel gemakkelijk bacteriën en ziektekiemen met zich mee en verspreiden bovendien een nare geur. Boven wil niemand natuurlijk dergelijke beesten in huis hebben; het ziet er gewoon al vies uit.

Wat zijn kakkerlakken en hoe kom je er aan?

De bekendste kakkerlak die we in Nederland hebben en niet zelden als plaag voorkomt, is de Duitse kakkerlak. Het lichaam van deze kakkerlak wordt een ruime centimeter groot, maar de lange voelsprieten op de kop worden een stuk langer dan dat. Naast de Duitse komt ook de Amerikaanse kakkerlak, ook wel bekend als de grote kakkerlak, soms voor als plaag. De aanduiding grote is niet misplaatst, want dit beest kan bijna 5 centimeter lang worden, nog exclusief voelsprieten.

Kakkerlakken zijn grote beesten, maar klein genoeg om door kieren en spleten te klimmen en zo je huis binnen te dringen, maar eigenlijk komen ze vooral voor op plekken waar het heel erg vies is, of komen ze mee met bijvoorbeeld tweedehands spullen. De beesten verspreiden zich razendsnel, dus het is zaak er snel bij te zijn!

Hoe kom je van kakkerlakken af?

Het is natuurlijk het meest verstandig om te voorkomen dat de insecten überhaupt je huis in komen. Je doet dat door het huis, maar met name de keuken en badkamer, goed schoon te houden. Kakkerlakken houden immers van vieze en vochtige omgevingen. Verder kun je nagaan of er kieren en gaten in de muren van je huis zitten, en die indien nodig dichten.

Maar dat zijn enkel preventieve maatregelen. Zodra je een kakkerlak ziet ben je daar voor dat dier al te laat mee, al kan het dan natuurlijk geen kwaad om te proberen na te gaan hoe de kakkerlak binnen is gekomen.

Om de beesten te bestrijden zijn diverse bestrijdingsmiddelen te verkrijgen. Mocht je er niet uit komen en de kakkerlakken niet aan kunnen, overweeg dan advies van een professioneel bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Zij kunnen de beesten doorgaans met weinig moeite geheel verwijderen en je advies geven om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

Kosten en prijzen

Kakkerlakken zijn vies, dat zal iedereen met ons eens zijn. De beesten verspreiden heel eenvoudig ziektekiemen en bacteriën, bovendien dragen ze een heel nare geur met zich mee. Maar afgezien van dat komt het sowieso al heel onhygiënisch (en soms eng) over als je ergens kakkerlakken in huis ziet lopen.

Hoe kun je kakkerlakken bestrijden?

De beste manier om kakkerlakken te bestrijden is eigenlijk een manier waar je misschien nu niet naar op zoek bent, waar het nu al te laat voor is. De beste manier is namelijk door simpelweg te voorkomen dat het ongedierte je huis betreedt. Dat klinkt lastig, maar in feite hoeft dat het niet te zijn. De beesten komen binnen via kieren en gaten in de muur, tijd dus om op zoek te gaan naar dergelijke poorten vol onheil.

Verder is het van belang dat je je woning schoon houdt. Kakkerlakken houden van viezigheid en vochtigheid, en zullen dan ook graag op plekken die aan die randvoorwaarden voldoen afkomen. Reden genoeg dus om dat te voorkomen en je huis schoon en netjes te houden. Maargoed, dat is allemaal preventief. Zodra een kakkerlak een stap binnen de deur heeft gezet, is het al te laat voor preventieve maatregelen. Alhoewel, je kunt daarmee wel voorkomen dat er meer kakkerlakken binnenkomen.

Je kunt de beesten op diverse manieren bestrijden. Er zijn enkele bestrijdingsmethoden die niet giftig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het op de keukenvloer leggen van een natte doek. De kakkerlakken houden van vocht en zullen ’s nachts onder de doek kruipen, zodat je ze de volgende morgen kunt opvegen en wegdoen. Andere opties zijn lijmvallen of het plaatsen van een bakje met water en olie, waardoor de insecten verdrinken.

Mocht dat niet voldoende zijn dan kun je overgaan op chemische bestrijdingsmiddelen. Denk hierbij aan de befaamde spuitbussen met permethrin erin. Je kunt daarmee de kakkerlakken doden, maar zult de eitjes niet doden. Deze komen doorgaans pas na enkele weken tot maanden uit, waardoor je de behandeling regelmatig zult moeten herhalen. Een andere manier is natuurlijk om een expert in te schakelen. Je weet dan zeker dat de bestrijding doeltreffend wordt uitgevoerd en je achteraf gegarandeerd vrij bent van kakkerlakken.

Wat kost de bestrijding van kakkerlakken?

De genoemde zelfbouw-bestrijdingsmogelijkheden hoeven niet duur te zijn, zo zijn lijmplankjes al vanaf een euro per stuk bij de meeste bouwzaken te verkrijgen. Een spuitbus met chemische bestrijdingsmiddelen kost eveneens een paar euro, denk hierbij aan bedragen tussen de vijf en tien euro.

Het inhuren van een bedrijf is logischerwijs het duurste. Aangezien de chemische bestrijdingsmiddelen bij veelvuldig gebruik ook voor mensen schadelijk kunnen zijn en er daarom diverse veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden, is het laten bestrijden van kakkerlakken een dure aangelegenheid. Denk hierbij aan bedragen van rond de € 75,- per uur, waarbij een gemiddelde bestrijder zo’n drie uur met de behandeling bezig is.

Bestrijdingsmiddelen

Kakkerlakken zijn vieze beesten, en daarom wil iedereen die ze in huis heeft, ze daar zo snel mogelijk weer weg hebben. Maar hoe doe je dat precies?

Welke bestrijdingsmiddelen zijn er tegen kakkerlakken?

Het is lastig om kakkerlakken te bestrijden. Dat komt niet doordat kakkerlakken lastig op te sporen zijn, maar simpelweg doordat kakkerlakken eieren leggen en deze doorgaans twee maanden nodig hebben om uit te komen. Gedurende die tijd kunnen eieren dus uitkomen, en zul je dan ook de bestrijding moeten herhalen om te voorkomen dat de plaag opnieuw in gang wordt gezet.

Gelukkig zijn er diverse chemische bestrijdingsmiddelen die vrij efficiënt zijn en doorgaans ook redelijk tegen die eieren helpen. Dat is echter niet altijd niet het geval, dus let daar goed op en herhaal indien nodig de bestrijding.

De bekendste vorm van bestrijding is die met spuitbussen. Je kunt daarmee de beesten doeltreffend doden. Verder zijn zogenaamde biologische bestrijdingsmethoden ook erg in trek. Dit zijn methoden die niet schadelijk zijn voor de natuur, zoals lijmstrips waarbij de kakkerlak vast blijft plakken, of bakjes water met olie waarin de kakkerlakken zullen verdrinken.

Hoe kun je kakkerlakken voorkomen?

Het is echter het beste om kakkerlakken simpelweg te voorkomen. Je doet dat door te zorgen dat je huis dicht, en dus vrij van kieren en gaten is. Bovendien helpt het schoonhouden van het huis hier ook heel goed bij. Kakkerlakken houden van viezigheid en vochtigheid, dus als je ervoor zorgt dat dat allebei niet in je huis te vinden is, ben je al een heel eind op de goede weg.

Kakkerlakken doden

Kakkerlakken zijn lastig te doden, maar hoe kun je er alsnog voor zorgen dat je zo snel mogelijk van dit ongedierte af bent?

Welke bestrijdingsmiddelen zijn er tegen kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn dus lastig te bestrijden. Dat komt doordat ze eieren leggen, en deze eieren pas na enkele maanden uitkomen. Wanneer je dus van de kakkerlakken af bent en denkt verlost te zijn van de plaag, kunnen er zomaar ineens weer kakkerlakken opduiken. Het is daarom raadzaam de bestrijding meerdere malen te herhalen om zo zeker te zijn dat de kakkerlakken weg zijn en weg blijven.

Er zijn diverse chemische bestrijdingsmiddelen tegen kakkerlakken. Denk hierbij aan spuitbussen met gif waardoor de kakkerlakken zullen sterven. Je kunt ook je heil zoeken in minder schadelijke bestrijdingsmiddelen. Denk hierbij aan lijmstrips of bakjes met water en olie erin, waar de kakkerlakken zullen verdrinken.

Hoe kun je kakkerlakken voorkomen?

Het beste is echter om er voor te zorgen dat kakkerlakken het huis niet binnendringen. Dat klinkt lastiger dan het is, in de praktijk komt het neer op het goed schoon houden van het huis en het dichten van kieren en gaten in de muur. Kakkerlakken houden van vieze, vochtige plekken, zorg er dus voor dat je die plekken simpelweg niet in huis hebt.

Preventie

Een van de vervelendste plagen die je in huis kunt hebben, zijn kakkerlakken. Toch zijn kakkerlakken relatief eenvoudig te voorkomen.

Hoe komen kakkerlakken binnen?

Kakkerlakken kunnen op twee manieren binnenkomen. De eerste manier is het beste te voorkomen: via kieren en gaten. Denk hierbij aan een kier of scheur in de buitenmuur waardoor kakkerlakken op de warmte en geuren van voedsel afkomen en zo naar binnen klimmen. Verder kunnen ze naar binnen worden gebracht via bijvoorbeeld tweedehands spullen of koffers. Controleer deze dus altijd goed op dergelijk ongedierte alvorens je het mee naar binnen neemt! Je kunt er een boel onheil mee voorkomen, kakkerlakken zijn immers lastig om goed te bestrijden. Bovendien kun je er nog tal van andere insecten en ander onheil mee voorkomen.

Waar houden kakkerlakken van?

Kakkerlakken houden van plekken waar het vochtig is en waar eten voorhanden is, en het ’t liefst nog een beetje warm is ook. Dat is dan ook de reden dat ze vaak in keukens en badkamers worden gevonden, en minder vaak in slaap- en woonkamers. Wanneer je er dus simpelweg voor zorgt dat er geen vochtige, vieze plekken in huis aanwezig zijn, is de kans groot dat er geen kakkerlakken bij je zullen komen wonen.

Zelf bestrijden

Iedereen zal het met ons eens zijn dat kakkerlakken ongewenste dieren zijn. Ze hebben de vervelende eigenschap bacteriën en ziektekiemen met zich mee te dragen, een nare geur te verspreiden, en bovenal voor een vies en onhygiënisch ogende ruimte te zorgen als ze ergens worden waargenomen.

Hoe kun je zelf kakkerlakken bestrijden?

Kakkerlakken zijn lastig weg te krijgen. Dat komt niet zozeer doordat de beesten zich niet laten vangen, maar omdat de eieren van kakkerlakken pas na zo’n twee maanden uitkomen, en je dus gedurende die tijd de bestrijding moet herhalen om zo telkens de nieuw uitgekomen kakkerlakken te bestrijden.

Er zijn diverse chemische bestrijdingsmiddelen op de markt. De bekendste hiervan zijn de spuitbussen waarmee je de beesten eenvoudig weg kunt krijgen, al ligt dat zoals gezegd bij de jongen wat ingewikkelder doordat de eieren lastig weg zijn te krijgen.

Je kunt er ook voor kiezen de beesten zonder chemische bestrijdingsmiddelen weg proberen te krijgen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Bestrijdingsmiddelen zijn immers voor mensen ook verre van gezond. Een bekende truc is het plaatsen van een natte doek op de vloer van de keuken. Kakkerlakken houden van natte plekken en zullen zich ’s nachts onder de doek verzamelen, waarna ze ’s morgens eenvoudig te verwijderen zijn.

Andere opties zijn lijmstrips. Dit zijn klevende stroken met in het midden een lokstof, een voor kakkerlakken aantrekkelijke stof. De kakkerlak komt op deze stof af, maar blijft plakken aan de lijmstrip en zal vanzelf door uitdroging en verhongering overlijden.

Een andere mogelijkheid is het neerzetten van een bakje water met wat olie erin. De kakkerlakken komen op het water af, maar zullen stikken door de aanwezigheid van olie.

Hoe kun je kakkerlakken voorkomen?

Maar het beste zou natuurlijk zijn als je kakkerlakken gewoon kon voorkomen, en gelukkig kan dat tot op zekere hoogte ook prima. Denk hierbij aan het dichtmaken van gaten en kieren in de muren en het netjes houden van de woning, en dan met name de keuken en badkamer. Kakkerlakken houden van vieze, vochtige plaatsen met etensresten. Als je zorgt dat die voorwaarden dus simpelweg niet aanwezig zijn, is de kans groot dat het onheil van de kakkerlak je bespaard zal blijven.

Hoeveel betaal je voor ongediertebestrijding?

Wat zijn de exacte kosten voor ongediertebestrijding? Gebruik het formulier en kom direct in contact met lokale ongediertebestrijders. Gratis en vrijblijvend.

Bespaar tot wel 25%!

Vergelijk offertes van verdelgers