Motmuggen bestrijden

Motmuggen vallen onder de familie van de kleinere insecten en dan tot de orde van de twee vleugelingen en de onderorde van de muggen. De vleugels kennen gekleurde haren en ze worden in de rust gespreid. De muggen lijken hierdoor wel wat op een vlinder en heeft daarom ook de naam motmug gekregen. Ook worden ze soms een ‘aalputmotje’ genoemd.

Waar tref je de motmuggen aan?

Je treft ze aan over de hele wereld en ze passen zich snel aan de leefomgeving van de mensen aan. In huis tref je de motmuggen aan in riolen, de toiletten en de badkamers en andere natte kamers.

De kenmerken

De volwassen motmuggen hebben een silhouet wat op een driehoek lijkt. De vleugels worden als een dakje boven het lijf gedragen. Het lichaam is ongeveer 4 millimeter lang. Je kunt de motmuggen herkennen aan de behaarde vleugels. De lange antennes hebben 15 segmenten met antennelidjes. Het zijn geen goede vliegers, waardoor je ze veel ziet kruipen en kleine sprongetjes maken. De eitjes zijn klein en bruin van kleur. Ze worden in een bultje van 20 tot 200 stuks gelegd. De larven lijken op wormpjes en zijn ongeveer 9 millimeter lang. Na het verpoppen komt de volwassen motmug tevoorschijn en duurt een tot twee dagen.

De levensgewoontes van de motmuggen

De volwassen motmug legt de eieren in troebelig water. De larven voeden zich met rottende delen en schimmels. De larven vind je veel in rioleringen, afvoerbuizen, wc’s, dakgoten en ook beerputten en mesthopen. De ouders rusten overdag in de schaduw en worden in de nacht actief. Ze komen op het licht af. Ze kunnen zich gemakkelijk een kilometer met de wind mee laten voeren. De motmug is een cultuurvolger en komt over de hele wereld voor.

Vind de beste vakman

Achterhaal de exacte kosten voor ongediertebestrijding door gebruik te maken van onze vergelijkservice. Gebruik het formulier en kom direct in contact met ongediertebestrijders.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Bespaar op de kosten

Vergelijk offertes van verdelgers