Zilvervisjes hebben hun naam te danken aan de zilveren schubben zie zij op hun lijf hebben. Ze behoren tot insecten en worden vooral gevonden in badkamers en andere vochtige plekken in woningen. Deze insecten kunnen zich niet goed bewegen over een natte ondergrond. Daarom kan je in de ochtend een zilvervisje in de badkuip vinden, hij is waarschijnlijk uitgegleden in de nacht daarvoor. Met hun platte lichaam worden ze vaak niet langer dan 12 tot 30 millimeter.
Zilvervisjes verstoppen zich overdag op donkere plekken en zijn voornamelijk in de nacht actief. Ze leven het liefst in koele, maar ook vochtige omgevingen. Daarom kan je ze bijvoorbeeld vinden in je toilet, badkamer en keuken. Vooral in nieuwbouwhuizen komen de zilvervisjes vaker voor. Dat komt omdat de muren nog vochtig zijn en er nieuw hout aanwezig is. De beestjes komen binnen door mee te liften met verhuisdozen, voedsel of oud papier.
Zilvervisjes zijn insecten die moeilijk te bestrijden zijn. Ze weten zich in de kleinste hoekjes en gaatjes te wringen. Nu je weet dat ze van vochtige ruimtes houden, kun je nagaan in welke ruimtes ze bij jou kunnen zitten. Een eerste stap bij de zilvervisjes bestrijding is het aanschaffen van vochtvreters. Zo maak je de ruimtes minder vochtig en vindt dit insect het minder aantrekkelijk om in deze ruimtes te bivakkeren. Meestal komen de zilvervisjes niet met grote getale. Zilvervisjes bestrijden is daarom vaak niet noodzakelijk, ze richten namelijk geen schade aan in het huis. Mocht je de zilvervisjes willen lokken, kan je een halve aardappel in een open plasticzakje neerleggen. Het aardappelzetmeel zien zij als een voedselbron.
De temperatuur is bepalend voor hoe oud de zilvervisjes worden. In de regel worden ze twee tot drie jaar oud bij een temperatuur van 25 graden Celsius. Ze leven vooral van granen, meel, stijfsel, lijm en ook papier. Ook kunnen ze zich voeden met dode insecten, mijten en schimmels.
Als je in een grote mate last hebt van zilvervisjes dan is het belangrijk om er natuurlijk wat aan te gaan doen. Het beste is het om de ruimtes zo koel als mogelijk te houden. Bij een lage temperatuur ga je de ontwikkeling tegen. Ook is het slim om te zorgen voor een lagere luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheid onder de 50 procent is van belang. Dicht ook naden en kieren af.
Als je zelf de zilvervisjes wilt bestrijden dan is het belangrijk om een pakket bij de bouwmarkt te kopen om dit te doen. Gebruik spuitbussen en baitboxen. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing goed opvolgt. Natuurlijk kun je ook een ongediertebestrijder inschakelen om het werk voor je te doen op een professionele en effectieve manier.
• Informatie
- Ongediertebestrijding
- Prijzen
• Overzicht
- Bekijk alle onderwerpen
• Type bestrijding
- Boktor bestrijden
- Wespen bestrijden
- Muizen bestrijden
- Ratten bestrijden
• Werkwijze
- Inspectie
- Soorten
- Incidenteel
- Abonnement
• Voor...
- Particulieren
- Bedrijven
• Specialist inhuren
- Ontvang gratis offertes
• Nederlandse instituten
Kenniscentrum Dierplagen
Branchevereniging NVPB
Certificeringsinstituut CPMV
Vergelijk offertes van verdelgers